Groeninfopunt

Het NADA groeninfopunt // Uw partner voor meer groen in de stad.

________________________________________________________________________________________________________________

 

Voor particulieren

 

NADA wil een plaats zijn in het stadscentrum van Antwerpen voor informatie & inspiratie rond stadsontharding, vergroening, en de vele middelen en mogelijkheden om zelf bij te dragen tot een aangenamer 'stedelijk' leefmilieu.

 

Wil u meer weten over urban farming of stadstuinieren, groen in de hoogte, ecologische kringlooptuinen, participatie en samentuinen, duurzame stadsontwikkeling, een stadsvijvertje op uw dakterras of balkon, transitie en straatacties, raamtuinieren (window farming), creatieve en culturele groeninitiatieven, reclamation en recyclage tuinen, flessentuintjes of pallet tuintjes, verticale tuinen, aquaphonie,... dan bent u bij NADA aan het juiste adres. Wij komen maandelijks gezellig samen om te praten over nieuwe projecten in de stad of om ideeën uit te wisselen en zelf aan de slag te gaan. Meedoen? Geef een seintje via de contactpagina. Heeft u zelf iets uitgewerkt waarover u graag meer wil vertellen? Wij luisteren graag! Ook voor meer informatie over de verschillende technieken om zelf aan de slag te gaan kan u bij ons even langskomen. Wij trachten u zo goed mogelijk verder te helpen. Bij NADA hoeft u niets te kopen om rijker buiten te wandelen. Wij willen dat u meer gaat doen met minder, en vooral: samen.

 

Voor organisaties of buurtinitiatieven

 

NADA wil een infopunt vormen voor organisaties en buurtprojecten die bijdragen tot een beter leefmilieu of een aangenamere stad. Maandelijks ondersteunen wij één organisatie die diezelfde maand mee profiteert van onze winst en in de kijker wordt gezet. Op die wijze helpen al onze klanten met het verkleinen van onze ecologische voetafdruk. Want onze aquariums vragen helaas heel wat energie.

 

Hoe levert NADA haar bijdrage?

 

Door de ‘Peter/Meter’-acties (lees hieronder), een eigen stadsonthardingsproject, infowandelingen van de stadsnatuurgids, en de verkoop van boeken en producten van verschillende organisaties begaan met het leefmilieu of dierenwelzijn.

 

Wat doen we nog meer voor deze organisaties: we informeren onze klanten over hun acties, trachten mensen van verschillende organisaties rond gelijkaardige thema’s samen te brengen, plaatsen een activiteitenkalender in de winkel, vermelden acties in onze maandelijkse nieuwsbrief en we voorzien een plek in onze zaak voor werving en communicatie. Ook winnen we onze eigen zaden voor verkoop, stekken we waterplanten, verhandelen we uitsluitend gekweekte vissen (geen wildvang!), hebben we een eigen composthoop en wormenbak voor bemesting, recycleren we verpakkingsmaterialen, winnen we regenwater voor de osmose-machines, halen we onze stroom bij een groene leverancier en verplaatsen we ons zo veel mogelijk met de fiets. NADA heeft in het Schipperskwartier enkele jaren geleden een eigen project gelanceerd: Het Hofke van Heden, en onze teamleden zetelen in het bestuur van het Buurtcomtié Schipperskwartier.

 

Het Hofke van Heden: van rosse buurt naar groene buurt.

 

Het Schipperskwartier is een buurt met weinig groen en daar wilden we met enkele buurtbewoners iets aan doen. Met de initiële steun van de stad Antwerpen en een wijkbudget van Buurt aan de Beurt, heeft het project ‘Hofke van Heden’ de straten en gevels in onze wijk ‘vergroent’ met verschillende creatieve elementen: geveltuintjes, bloembakken of plantzakken en de klassieke hangkorven.

 

Buurtbewoners kunnen zich jaarlijks gratis inschrijven (dit kan ook via de NADA winkel) en ontvangen in ruil een groenere gevel. Onze ambitie is groenere en leefbaardere straten in het Schipperskwartier te bekomen en tegelijk door samenwerking het sociaal contact in de wijk te verbeteren. In de loop van het jaar vinden er een aantal gratis activiteiten plaats, zoals het plantfeest in de herfst. Ook verkopen we iedere zomer planten en kruiden op de Ramblas (rommelmarkt – optredens – cultuurmarkt) van het Buurtcomité Schipperskwartier. De opbrengst van deze verkoop gaat naar de volgende Plantactie. U bent meer dan welkom, het Hofke zoekt steeds vrijwilligers. Meer info via NADA of Buurtcomité Schipperskwartier.

 

Het Hofke van Heden is gedurende twee maanden 'Peter/Meter' van NADA.

 

 

De NADA ‘Peter/Meter’ – actie // Samen staan we sterker!

________________________________________________________________________________________________________________

 

Wil u graag uw organisatie in de kijker zetten? Dan is de NADA ‘Peter/Meter’-actie wellicht is voor u. Elke maand gaat NADA de samenwerking aan met een andere organisatie, een bewonersiniatief of buurtproject, een transitiegroep,… waarmee we eenzelfde visie delen.

 

Dit is voor beiden een win-win samenwerking, want:

 

U ontvangt van NADA 100€ tot 250€ van de winst die gedurende de actiemaand werd geboekt. Op alle facturen van de actiemaand wordt uw organisatie kort vermeld, samen met uw logo en website. Op de homepage van NADA is er ruimte voorzien om de samenwerking te belichten en uzelf in de kijker te plaatsen. Leden van uw organisatie krijgen op vertoning van hun lidkaart 5% korting op het gehele productaanbod. U mag gedurende de actiemaand uw eigen producten en diensten aanbieden in onze winkel, hiertoe is een klein deel van de verkoop ruimte voorzien alsook een infostand. Er is mogelijkheid om doorlopend een korte infofilm te projecteren op onze beamer in de winkelruimte. Wij informeren onze klanten tevens over uw organisatie en haar activiteiten via de maandelijkse nieuwsbrief en de ‘to do-kalender’ bij onze kassa, waarbij aandacht uitgaat naar uw initiatieven. Na de maandactie behouden uw leden hun kortingsvoordeel indien een langere samenwerking mogelijk is.

 

Wij vragen in ruil de mogelijkheid tot gratis adverteren in uw ledenten website gedurende één jaar, een eenmalige publicatie van een kort artikel over NADA en het groeninfopunt, en/of over de organisatie van een gezamenlijke activiteit, zoals bijvoorbeeld een wandeling met de stadsnatuurgids voor uw leden/onze klanten. U wordt op onze website als partner vermeld en er wordt een link geplaatst naar uw eigen site. Wij houden uw leden blijvend op de hoogte van activiteiten van NADA die aansluiten bij het profiel van uw organisatie. Kortom: u heeft niets te verliezen, en veel te winnen. Doen!

 

Blijvend partnership?

 

Graag zelfs! Na een maandactie als verzochte 'test-periode’ behouden uw leden hun kortingsvoordeel indien een langere samenwerking mogelijk blijkt. In dit geval willen wij ook blijvend het logo van uw organisatie in onze winkel (bij de inkomruimte) en op onze website plaatsen. Activiteiten worden wederzijds vermeld in nieuwsbrieven. U levert hiertoe wel de teksten en info aan, alsook de tekst (max. 10 regels) voor de website, en plaatst op de eigen site een link met info naar de NADA site die wij bezorgen. Het spreekt vanzelf dat hiertoe de nodige onderlinge, contractuele afspraken worden gemaakt.

 

Wij zijn altijd bereid om onder eerlijke voorwaarden producten en boeken aan te bieden van onze partners.

 

 

Op stap met de stadsnatuurgids – een eigentijdse wandeltocht rond stadsvergroening.

________________________________________________________________________________________________________________

 

NADA organiseert verschillende groepswandelingen in Antwerpen onder begeleiding van een ervaren natuurgids

(of twee, afhankelijk van de grootte van de groep). Vertrekpunt van de wandeling is de Veemarkt te Antwerpen,

bij de inkom van de Sint-Pauluskerk. Tijdig inschrijven is aangeraden, het aantal plaatsen is beperkt.

 

 

De gids leidt u langsheen verschillende plaatsen in de stad waar bewoners of particulieren zelf het initiatief hebben genomen om de stad of het straatbeeld te ‘ontharden’. Deze wandeltocht voert u langsheen verschillende creatieve, kleinschalige projecten zoals stoeptuintjes met gevelgroen, palletten tuintjes, daktuinen, fleurige straten met hangkorven en bloembakken, samentuintjes, verticale tuinen, een samentuin of biodroom, enkele kleine raamtuintjes, een schooltuin, het stadspark,… Ook ontdekt u enkele verborgen groene oases in de stad en is er de mogelijkheid tot een bezoek aan de botanische tuin.

 

Bij elke stopplaats geeft de gids u praktische info over de verschillende gebruikte technieken en planten, zodat u later zelf aan de slag kan. U ontvangt bij inschrijving eveneens een digitale versie van het handige praktijkboekje ‘Minder grijs, meer groen’, met vele leuke voorbeeldjes om zelf te starten. De wandeling eindigt in de NADA conceptstore waar u kan nagenieten van een lekker kopje koffie en verschillende producten kan bewonderen voor stadstuinieren of urban farming.

 

Groepen vanaf 10 deelnemers. Prijs: 10€ + 5€ per persoon.

Inschrijven en informatie via de winkel. Duur: te boeken van 1uur tot 2,5 uur, aangepast naar uw persoonlijke wens. Boeken: ten minste drie weken voor de activiteit, via info@naturedesign.be Voorlopig enkel Nederlandstalige gidsen beschikbaar.